Menu Sluiten

Benieuwd wat een mezzaninevloer is? Lees het hier!

Dit artikel gaat over mezzaninevloeren. Aan de orde komt wat dat zijn, waarvoor ze gebruikt worden en wat de voordelen zijn.

Wat is een mezzaninevloer

Om eventuele verwarring te voorkomen, is het goed om te weten dat er ook andere namen zijn, namelijk entresolvloer, tussenvloer, insteek- of tussenverdieping. Mezzanine is Italiaans, mezzano staat voor midden, en entresol is Frans, entre staat voor tussen en sol voor vloer. We zullen die woorden hier door elkaar heen gebruiken. Een tussenvloer is een zelfdragende structuur, die tussen twee verdiepingsvloeren wordt geplaatst. Die heeft dus een onderbouw en kan los van een wand staan. Een entresolvloer kan daarom betrekkelijk simpel worden geplaatst en weer verwijderd. Uiteraard dient het plafond van een ruimte hoog genoeg te zijn om er een tussenvloer zinvol te kunnen gebruiken. Meestal wordt metaal voor de constructie gebruikt, maar hout is ook mogelijk. De materiaalkeuze zal veel afhangen van de omgeving waarin die wordt geplaatst.

Waar mezzaninevloeren voor worden gebruikt

Zoals in de vorige paragraaf is aangegeven, heeft het alleen zin om een tussenvloer te plaatsen, als het plafond in een ruimte voldoende hoog is. Bij een hoog plafond wordt er vaak veel ruimte niet gebruikt, tenzij je bijvoorbeeld hoge magazijnstellingen kunt gebruiken, zoals voor de opslag van goederen op pallets. Een entresolvloer dient om extra vloeroppervlak te creƫren. Ze worden veel in magazijnen gebruikt, maar niet uitsluitend. Zo kunnen ze ook worden gebruikt om een kantoorruimte te maken. Dat gaat dan niet ten koste van ruimte op de werkvloer. In oude pakhuizen en watertorens kunnen tussenvloeren worden gebruikt om woonappartementen te plaatsen. Ook voor balkons binnen een gebouw zijn de goed te gebruiken, zoals voor een VIP-ruimte in een discotheek of sportstadion.

Voordelen van mezzaninevloeren

Een groot voordeel van een mezzaninevloer is het gemak waarmee die kan worden geplaatst en weer worden verwijderd. Aan het gebouw zelf hoeft niets te worden gewijzigd. Je krijgt ermee snel extra vloeroppervlakte bij. Als het plafond voldoende hoog is, zou je zelfs twee tussenvloeren, als twee verdiepingen, kunnen gebruiken. Je kan ook de ruimte onder een tussenvloer betrekkelijk eenvoudig op een andere manier gaan gebruiken, zoals voor kantoorruimte of een met hekwerk extra beveiligde ruimte in een magazijn. Tussenvloeren zijn heel modulair en met eventuele kleine aanpassingen voor veel verschillende ruimtes geschikt te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *